Brez dvoma že poznaš in verjetno tudi piješ poživljajoč in aromatičen zeleni čaj. Mogoče dodaš malo mleka, ščepec cimeta in priljubljena pijača je pripravljena. Zeleni čaj je med nami že na tisoče let in znano ti je tudi, da je izjemno zdrav.

Pa si prepričan, da res dobro poznaš svojo najljubšo osvežilno pijačo?

Koristi zelenega čaja so bile dokazane že dolgo nazaj – poleg dobrega vpliva na zdravje zaradi številnih antioksidantov, nam bo zeleni čaj kot vsakdanja praksa pomagal razstrupiti telo in odpravil stres ter utrujenost. Ne glede na njegovo vsesplošno priljubljenost pa stavimo, da te še vedno lahko presenetimo s kar nekaj podatki, ki se tičejo zelenega čaja.

V eni skodelici se nahaja več skrivnosti, kot si lahko misliš. Poglejmo najprej presenetljiva dejstva, za katere si bil mogoče prepričan, da je ravno obratno.

Zeleni čaj ni naravno grenak

Če ima tvoja dnevna skodelica zelenega čaja grenak okus, je to verjetno zato, ker čaj ni bil pravilno skuhan. Mogoče je bila voda prevroča – okus zelenega čaja je najboljši, če ga pripraviš v hladnejši vodi. Na Kitajskem in na Japonskem je npr. zeleni čaj tradicionalno kuhan v vreli vodi, vendar liste v vodo pomočijo samo za 15 do 60 sekund. Za najboljše rezultate oz. ne tako grenak čaj  priporočamo uporabo nižje temperature.

 

Za pripravo zelenega čaja ne potrebuješ posebnih pripomočkov

Zeleni čaj lahko skuhaš zgolj z običajnim grelnikom vode – ne potrebuješ posebnih lončkov ali posodic. Če boš uporabil čaj v obliki zdrobljenih listov sicer potrebuješ še filter, v primeru čajnih vrečk pa tudi tega ne.

 

Zeleni čaj ni vedno zelene barve

Čeprav je res, da lahko nekateri zeleni čaji, npr. japonski „Sencha“, postanejo po kuhanju svetlo zelene barve, naj bi večina zelenih čajev izgledala bledo rumeno – če so seveda pravilno pripravljeni. Ne skrbi torej, če zeleni čaj ni ravno zelen – niti ni mišljeno, da bi bil!

 

Čajne vrečke ali listi ne smejo dolgo ostati v skodelici ali čajniku

Če se vrnemo na prvo točko, kjer smo pisali o grenkobi – če pustimo vrečke zelenega čaja ali liste v vodi dlje kot 4 do 5 minut, se bo v vodo spustila velika količina naravnega klorofila, ki bo izjemno grenka. Za najboljše rezultate pustimo čajne vrečke ali liste v vodi največ 3 minute.

Listi zelenega čaja so iz iste rastline kot listi črnega čaja

Zeleni čaj in črni čaj sta pridelana iz istih listov iste rastline, Camellia Sinensis. Edina razlika med obema je, da je črni čaj oksidiran, zeleni čaj pa ne. Gre torej za razliko pri obdelavi listov. Liste za zeleni čaj obdelajo tako, da preprečijo oksidacijo in so tako veliko svetlejše barve kot listi za črni čaj. List za črni čaj poberejo in pustijo na soncu, s čimer iz njih odstranijo vso vodo iz listov, nato pa se začne postopek oksidacije. Listi zelenega čaja so na soncu le kratek čas. Nato jih ustrezno termično obdelajo, da preprečijo fermentacijo. Rezultat tega postopka je, da listi ohranijo svetlo zeleno barvo in imajo popolnoma drugačen okus od črnega čaja.

 

Skodelica zelenega čaja je dobra za rast vaših rastlin

Zeleni čaj posnema učinke gnojila ali gnoja, ker vsebuje dušik. Če boš vsebino uporabljene čajne vrečke zakopal v zemljo, ne bo samo hranila tvojih rastlin. Privabila bo tudi podzemne črve, ki se bodo na njej hranili in s tem izboljšali splošno kakovost zemlje.

 

Zdravilni učinki zelenega čaja

 

Zeleni čaj lahko izboljša razpoloženje

Zeleni čaj vsebuje L-teanin, aminokislino, ki deluje kot relaksant, kar pojasnjuje, zakaj se boš po pitju tvoje dnevne doze počutil sproščeno. Ta aminokislina tudi pomaga upočasniti absorpcijo v tvoje telo. V praksi to pomeni, da bo učinek drugačen kot pri kavi in podobnih kofeinskih napitkih, kjer se ti energija dvigne za kratek določen čas, potem pa spet hitro pade. Pri zelenem čaju bo energija razporejena skozi daljše časovno obdobje.

 

Lahko prepreči sladkorno bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 pomeni, da telo ne reagira na inzulin, kar pomeni, da se raven sladkorja v krvi zvišuje. Polifenoli in polisaharidi v zelenem čaju pomagajo nižati raven sladkorja v krvi. Poleg tega katehini v zelenem čaju absorbirajo ogljikove hidrate.

Pomaga odpraviti slab zadah

Neverjetno dejstvo je, da se zeleni čaj lahko uporablja kot ustna vodica. Številne študije so pokazale, kako učinkovit je zeleni čaj pri uničevanju tistih bakterij v naših ustih, ki povzročajo karies in slab zadah. Študije so tudi pokazale, da polifenoli v zelenem čaja zavirajo rast bakterij za 30 % in zmanjšajo nastanek spojin, ki povzročajo slab zadah.

 

Lahko upočasni proces staranja možganov

Kopičenje oksidacijskih elementov v možganih je eden glavnih vzrokov za demenco. Katehin v zelenem čaju ima močan antioksidativni učinek, ki lahko deluje kot antioksidacijski element. Poleg tega je zeleni čaj bogat z aminokislino L-teanin, ki zavira dejavnike stresa.

 

Lahko pomaga pomiriti mesto vboda

Postavi uporabljeno hladno vrečko zelenega čaja na mesto, kjer so te zbodli z injekcijo in pomagala bo olajšati bolečino. Tanini in kofein v zelenem čaju zmanjšajo otekanje. Poleg tega zeleni čaj vsebuje protivnetno spojino, ki zmanjšuje občutek bolečine. Ko naslednjič obiščeš zdravnika ali pelješ otroka k pediatru, preprosto postavi uporabljeno vrečko čaja za 30 minut v hladilnik in jo kasneje uporabi.

 

Pomaga pri izgubi kilogramov

Zeleni čaj precej pomaga pri izgubljanju teže, saj vsebuje snovi, ki pomagajo pri prebavi. Vendar pa najbolje deluje v kombinaciji z 20 do 30 minutami dnevne vadbe. Tudi katehini, ki jih zeleni čaj vsebuje, so skrivno orožje, vendar ne pozabi vključiti zdrave prehrane, ki temelji na sadju in zelenjavi. Predvsem pa pij veliko vode.

Ena od študij je pokazala, da so tisti, ki pijejo zeleni čaj, v trimesečnem obdobju izgubili povprečno 1,5 kg, medtem ko so se držali redne prehrane.

 

Pomaga pri lepši koži

Ker zeleni čaj pomaga pri boju proti vnetju in upočasnjuje staranje celic (zaradi že prej omenjenih antioksidantov) lahko upočasni pojavljanje gub, zaradi česar bo tvoja koža videti svetlejša in mlajša. Naneseš ga lahko na vse dele telesa!

Hkrati pomaga tudi pri koži, poškodovani od sonca –  bombažno blazinico potopi v zelen čaj v skodelici in ga nanesi na kožo. Pomirjajoč učinek je takojšen.

Skrbi za bolj zdravo srce

Nedavna študija iz bolnišnice John Hopkins, v kateri je sodelovalo 6.000 udeležencev, je razkrila nekaj spodbudnih rezultatov.

Ti so pokazali, da ljudje, ki spijejo eno skodelico čaja na dan, približno tretjino manj tvegajo za razvoj bolezni srca kot ljudje, ki niso pili čaja. Prav tako so pri tistih, ki so spili 1 do 3 skodelice zelenega čaja dnevno, ugotovili, da se jim zmanjšuje količina kalcija v arterijah.

A ne pozabi, da ima zeleni čaj kofein, zato ga ne spij več kot 5 skodelic na dan!