Prepričani smo, da že poznaš matcho. Zadnja leta se kar precej govori o njenih super lastnostih in zdravilnih učinkih. Številnim je že pomagala k boljšemu počutju in poskrbela za prijetno sprostitev. Ker želimo, da jo spoznaš tudi ti, te vabimo k branju spodnjega prispevka, kjer bomo zapisali prav vse, kar moraš vedeti o tej žlahtni pijači.

Kaj je matcha?

Matcha je visoko kakovostna vrsta zelenega čaja v prahu, ki izvira z Japonske. Tam je priprava tega čaja še danes skrbno načrtovan obred, saj zajema natančno pripravo, predstavitev in šele na koncu pitje. Medtem ko je čaj na Japonskem del tradicije, pa je po celem svetu izjemno popularen ne samo kot pijača, ampak tudi kot sestavina pri kuhanju ali za sladice.

Malce zgodovine

Tehniko, kjer se liste čajevcev zmelje in uporabi kot pijača, so najprej razvili Kitajci. Ti so jo kasneje opustili, prevzeli pa so jo Japonci in jo tudi pričeli izpopolnjevati.

Eden od japonskih zen duhovnikov, ki je študiral v kitajskem budističnem samostanu, se je začetek 12. stoletja vrnil na Japonsko s semeni in listi čajevca. Izkušnje s pripravo čaja, ki se jih je naučil na Kitajskem, je tako združil z meditativnim ritualom v svoji skupnosti japonskih budističnih menihov. Sčasoma se je ritual pitja čaja razširil še po ostali Japonski. 

Nadvse so bili nad njim navdušeni samuraji, ki so bili sicer strašni bojevniki, a vendar kultivirani in visoki člani japonske kaste. Identiteta samuraja je bila zgrajena na zen budizmu, prakticirali pa so načela, kot so disciplina, ritual in čiščenje. Ravno samuraji naj bi razvili japonski obred pitja čaja v umetniško obliko in kulturno tradicijo. Ta vključuje številna navodila za pravilno izvajanje obreda, med drugim posebne gibe rok, pravilno obliko čajnice, kako sedeti in kako srkniti požirek čaja. Prav tako naj bi bil ta ritual sestavni del usposabljanja samurajev, ki jim je pomagal, da se v pripravi na bitko osredotočijo in ohranijo mirnost. 

Japonski ritual pitja čaja, ki se še danes imenuje „The Way of Tea“, se osredotoča na umetnost pripravljanja in predstavljanja čaja matcha na meditativni način. Prvotno je bila ta umetnost razvita kot duhovna praksa in praksa harmonije, spoštovanja, čistosti in miru – na čemer temelji še danes. 

Kako se matcha razlikuje od drugih pravih čajev?

Matcho, tako kot vse ostale prave čaje, dobivamo iz listov rastline Camellia Sinensis. Se pa od drugih čajev precej razlikuje glede na način obdelovanja in gojenja rastline. Pa poglejmo.

Raste v senci

Matcha se vedno pridobiva iz listov grmov, ki na kontroliran način rastejo v senci.

Senca pomaga, da se poveča proizvodnja klorofila v rastlini, kar daje listom bogato zeleno barvo. Pomanjkanje sonca zmanjšuje fotosintezo listov, ki nato po naravni poti spremenijo raven kofeina, flavanolov, sladkorjev, antioksidantov in teanina. Z nadzorovanjem izpostavljenosti soncu lahko pridelovalci čaja bistveno spremenijo kemično sestavo in končni okus listov čaja.

 

Omejeno pobiranje

Samo najmlajši spomladanski popki in nekaj listov s čajnega grma so ročno pobrani za proizvodnjo matcha čaja. Ker je obseg proizvodnje precej omejen, je to eden dražjih čajev Zato je okno za proizvodnjo zelo omejeno, kar je eden od razlogov za višjo ceno čaja.

Para

Kot večino japonskih čajev, tudi matcha liste najprej na hitro poparijo, da preprečijo rjavenje in ohranijo bogato zeleno barvo. Para ustvarja edinstven profil okusa, ki je pogosto opisan kot sladek in rastlinski.

 

Obdelava listov

Namesto da bi jih zvaljali, oblikovali in posušili kot klasične zelene čaje, liste za matcho zgolj položijo na tla, kjer postanejo „tencha“ listi, iz katerih se pridobi matcha zeleni čaj. Tencha listom nato odstranijo stebla in žile, ostanek listov pa zmeljejo v kamnitih mlinih, kjer nastane nežen zelen matcha prašek. 

 

Količina kofeina v matcha čaju

Matcha ima običajno več kofeina kot ostali zeleni čaji (približno toliko kot črni čaji) in manj kofeina kot povprečna kava. Kot vse pijače, ki jih pridobivajo iz rastlin s kofeinom, bo natančna vsebnost kofeina na koncu odvisna od tega, kako je bila čaj obdelan in pripravljen.

 

Povprečna vsebnost kofeina v dobrih 2 dcl pijače:

    • Zeleni čaj 24 do 40 mg
    • Črni čaj 14 do 61 mg
    • Matcha 25 do 70 mg
    • Kuhana kava 85 do 200 mg

Vrste matcha čajev

Matcha se v osnovi deli na 2 vrsti:

 

Obredna matcha

Obredna matcha je najbolj kakovostna matcha, pridelana iz najbolj skrbno gojenih popkov in listov. Obredna matcha naj bi se uživala brez ostalih dodatkov, npr. sladil, mleka in podobnega. 

Kulinarična matcha

Kulinarična matcha ima bolj robusten in trpek okus, ki se dopolnjuje z ostalimi sestavinami. Dobro se kombinira z mlekom in ostalimi dodatki za npr. koktajle. Veliko se uporablja v kuhinji, kot npr. dodatek sladicam. Je tudi cenovno ugodnejša in bolj dostopna.

 

Nakup in shranjevanje Matcha

Matcha čaj je najbolje užiti čim prej po njegovi proizvodnji. Ker je matcha mleti čaj, bo vsaka izpostavljenost kisiku takoj začela vplivati na barvo in okus čaja. Če je shranjen zaprt in v hladnem ter temnem prostoru, lahko ostane svež več tednov in do nekaj mesecev (za razliko od listov sušenih čajev, ki so zdržijo do 1 ali 2 let). Da bi pil res kakovosten in svež matcha zeleni čaj, nakupuj pri preverjenih trgovcih, ki ti lahko povejo, kdaj in kako je bil čaj obdelan in pakiran.

 

Zdravilne prednosti

Vsebuje močne antioksidante

Znanstveno je dokazano, da matcha vsebuje najmočnejše in najvišje količine naravnih antioksidantov v primerjavi z drugimi vrstami čajev, zato je izjemen vir za uživanje naravnih antioksidantov.

 

Pomaga preprečevati bolezni

Znano je tudi, da antioksidanti pomagajo preprečevati bolezni srca, pa tudi zmanjšati vnetja in tveganja za sladkorne bolezni tipa 2. Poleg tega matcha pomaga nadzorovati raven holesterola in zmanjšati tveganje srčnega napada ali kapi. Poskrbi tudi za vzdrževanje močnega imunskega sistema.

 

Pomaga do lepe kože

Kdo si ne želi sijajne, zdrave kože? Z elementi, ki preprečujejo staranje, matcha pomaga spodbujati tvorbo celic, ki kožo varujejo pred UV svetlobo, hkrati pa zmanjšuje stres kože in izboljša elastičnost. Njene protivnetne lastnosti pomagajo tudi pri zmanjševanju rdečice, ki pomagajo tistim, ki se borijo z aknami in ekcemi.

Matcha pomirja

Matcha zeleni čaj je odličen vir energije, saj vsebuje kofein, vendar se razlikuje od kuhane kave, ker ne povzroča tesnobe. Ravno nasprotno, uživanje matcha te bo pomirilo in sprostilo. Ker vsebuje aminoklislino L-teain, se pogosto uporablja za meditacijo in zagotavlja globoko duševno mirnost.

Matcha razstruplja

Odličen način, da se razstrupiš, je ravno pitje matcha čaja. Ker se v listih poleg vitaminov in mineralov nahaja visoka koncentracija klorofila, pomagajo tvojemu telesu nevtralizirati kemikalije in onesnaževalce.

Matcha pospešuje presnovo in kurjenje maščob

Tudi če nisi v fazi, ko bi aktivno hujšal, lahko macha pripomore k zmanjšanju kalorij. Poleg tega pomaga ustaviti rast maščobnih celic, pospešuje prebavo in aktivira celoten proces izgorevanja maščob.

Lahko okrepi kosti

Večina ljudi ne razmišlja o tem, da je treba poskrbeti tudi za trdne kosti, vendar je to izjemno pomembno za tvojo mobilnost, še posebej, ko se staraš. Polifenoli, antioksidantne spojine v zelenem čaju, lahko povečajo kostno mineralno gostoto (torej trdnost kosti) z zmanjšanjem vnetja, ki ga povzročajo oksidacijski stres na kosti. To pa posledično lahko zmanjša tveganje za razvoj osteoporoze, kot so dokazale že številne pretekle študije.

Smo te prepričali? Potem pa hitro na nakup (na besedo nakup link na matcha čaj v trgovini) in se sam prepričaj, kako blagodejno bo vplivala tudi nate!